Actualitatea ambasadei

Inaugurarea Muzeului „Cărările Vlahilor“

La 8 noiembrie 2019, Ambasadorul României în Republica Croația, Constantin-Mihail Grigorie, a participat la inaugurarea Muzeului „Cărările Vlahilor“ dedicat istoriei, tradițiilor și genezei comunității istro-române din Croația și dialectului istro-român.

Muzeul este organizat în incinta Școlii din localitatea Susnevica (Istria), renovată cu sprijinul financiar al Guvernelor României și Croației, și în care se studiază dialectul istro-român de către copiii din comunitatea istro-română.

 

Au fost prezenți Giuseppina Rajko, viceprefect al Județului Istria, Valdi Runko, primarul Comunei Kršan, Alenka Košiša Čičin-Šain, director adjunct al Fondului pentru Protecția Mediului si Eficiență Energetică (PMEE), Ljiljana Bukovec, consilier al directorului Fondului PMEE, Viviana Brkarić și Valter Stojšić, autorii proiectului, Egon Vasilić, directorul Parcului Natural Učka.

În alocuțiunile lor, Ambasadorul României în Republica Croația și reprezentanții autorităților croate au evidențiat importanța proiectului Școlii de la Susnevica și a Muzeului „Cărările Vlahilor“ în conservarea tradițiilor și a dialectului istro-român, subliniind atenția acordată de Guvernele României și Croației pentru protejarea și păstrarea dialectului istro-român, parte a patrimoniului cultural european.

În încheierea ceremoniei a avut loc un spectacol cultural-artistic, prezentat în dialectul istro-român de copii aparținând comunității istro-române.

 

În prim plan

Întâlnire cu Președintele Grupului de prietenie cu România din Parlamentul Croației

04.12.2019

La 4 decembrie 2019, Ambasadorul României în Republica Croația, Constantin-Mihail Grigorie, s-a întâlnit …

Întâlnire cu un grup de elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea

30.11.2019

Cu ocazia aniversării Zilei Naționale a României, Ambasadorul României în Republica Croația,…