Relaţii bilaterale

Relaţii politice

Caracterizare generală

Relațiile bilaterale dintre România și Republica Croația au o istorie relativ scurtă dar marcată de o evoluție pozitivă continuă evidențiată pe toate planurile cooperării dintre cele două state.

După proclamarea independenței la 25 iunie 1991, România a recunoscut Republica Croația, la 18 ianuarie 1992. Ulterior, România şi Republica Croaţia au stabilit relații diplomatice, în luna august 1992, anul 2017 marcând aniversarea unui sfert de veac de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale.

Pe fondul parcursului pozitiv al celor două țări în procesele de integrare europeană și euroatlantică, relațiile bilaterale au crescut în intensitate în ultimii ani, aderarea României, în 2004, și a Republicii Croația la NATO, în 2009, și integrarea României, în 2007, și a Republicii Croația, în 2013, în Uniunea Europeană, conferind noi dimensiuni relațiilor bilaterale în baza noului statut de state aliate NATO și membre ale Uniunii Europene.

 

Cooperare bilaterală

Ritmul vizitelor bilaterale a cunoscut o creştere și dezvoltare continuă înregistrându-se, în ultimii ani, un număr important de vizite la nivel de șef de stat și guvern, de membri ai guvernului. Cooperarea pe linie parlamentară a evoluat pozitiv, la fel ca și relațiile economice și comerciale. Un domeniu de excelență al cooperării bilaterale este cel al relațiilor interumane, în domeniul spiritual, cultural și educațional, al sprijinirii comunităților croată, respectiv română și românofone din România și Republica Croația.

 

Vizite recente la Zagreb

Vizite la nivel de şef de stat

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis – iunie 2015

Vizite la nivel de premier

Prim Ministrul Guvernului României, domnul Sorin Grindeanu – iunie 2017

Prim Ministrul Guvernului României, doamna Viorica Dăncilă – decembrie 2018

Participarea la Dubrovnik a doamnei Viorica Dăncilă, Prim-Ministru al Guvernului României, la Summitul Șefilor de Guverne ai Formatului 16+1 (aprilie 2019)

Vizite la nivel parlamentar

Președintele Camerei Deputaților, domnul Valeriu Zgonea – aprilie 2015

Președintele Senatului, domnul Crin Antonescu – iunie, iulie 2013

Președinta Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților a Parlamentului României, doamna Rozalia Ibolya Biro – 24 – 26 octombrie 2017

Președintele Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților a Parlamentului României, domnul Gheorghe Căprar – 25-26 octombrie 2018.

Vizite la nivel de ministru

Ministrul Agriculturii, domnul Petre Daea – septembrie 2018

Ministrul Transporturior, domnul Lucian Șova - septembrie 2018

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, domnul Victor Negrescu - septembrie 2018

Ministrul Fondurilor Europene, doamna Rovana Plumb – iunie 2018

Ministrul Delegat pentru Afaceri Europene, domnul Victor Negrescu – iunie 2018

Ministrul Economiei, domnul Dănuț Andrușcă – aprilie 2018

Ministrul Apărării Naționale, domnul Mihai Fifor – martie 2018

Ministrul Afacerilor Externe, domnul Teodor Meleșcanu – martie 2018

Ministrul Afacerilor Externe, domnul Titus Corlățean – februarie 2014

Ministrul Fondurilor Europene, domnul Eugen Teodorovici – august 2015

Ministrul Justiţiei, domnul Robert Cazanciuc – martie 2015

La nivelul altor instituții

Vizita în Croația a Președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop - 17-19 aprilie 2019

Vizita în Croația a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, și Alteței Sale Regale Principele Radu – 4-7 noiembrie 2018

Vizite recente în România

Vizite la nivel de şef de stat

Președintele Republicii Croația, doamna Kolinda Grabar Kitarovic, participare la Summitul Inițiativei celor 3 Mări - septembrie 2018

Președintele Republicii Croația, doamna Kolinda Grabar Kitarovic – octombrie 2017

Președintele Republicii Croația, domnul Ivo Josipovic – iulie 2014

Vizite la nivel de premier

Prim Ministrul Republicii Croația, domnul Andrej Plenkovic - 9 mai 2019, participare la Summitul UE de la Sibiu

Prim Ministrul Republicii Croația, domnul Andrej Plenkovic  – 17-18 mai 2018

Prim Ministrul Republicii Croația, doamna Jadranka Kosor  – ianuarie 2011

Vizite la nivel parlamentar

Președintele Parlamentului (Saborului), domnul Josip Keko – octombrie 2013, mai 2014

Președintele Comitetului pentru Politică Externă a Parlamentului Croației, domnul Miro Kovac – 12-13 noiembrie 2018

Vizite la nivel de ministru

Ministrul Afacerilor Externe și Europene, doamna Marija Pejcinovic Buric – 15 martie 2019

Ministrul Dezvoltării Regionale și Fondurilor UE, doamna Gabrijela Zalac – 30.10.2018

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Mediului de Afaceri, domnul Darko Horvat - octombrie 2018

Ministrul Muncii și al Sistemului de Pensii, domnul Marko Pavic - septembrie 2018

Ministrul de Interne, domnul Davor Bozinovic – 14 iunie 2018 (participare la Conferința Ministerială a Forumului Salzburg)

Ministrul Protecției Mediului și Energiei, domnul Tomislav Coric  – 6-7 iunie 2018

Ministrul Agriculturii, domnul Tomislav Tolušić – 2-3 mai 2018

Ministrul Justiției, domnul Dražen Bošnjaković – 23-24 aprilie 2018

Ministrul Afacerilor Externe și Europene al Republicii Croația, domnul Davor Ivo Stier – 14 martie 2017

Ministrul Științei și Educației al Republicii Croația, domnul Pavo Barisic – 7-8 martie 2017

Ministrul Apărării al Republicii Croația, domnul Damir Krsiticevic – 12 – 13 septembrie 2017

Ministrul Mediului și Energiei al Republicii Croația, domnul Tomislav Ćorić – 28 septembrie 2017 (participare la reuniunea ministerială a Inițiativei CESEC în domeniul energiei)

Ministrul Științei și Educației al Republicii Croația, doamna Blaženka Divjak – 4 – 6 octombrie 2017 (în cadrul delegației Președintei Republicii Croația)

Alte instituții

Președintele Curții Constituționale a Republicii Croația, domnul Miroslav Šeparović – 23 – 25 mai 2017

 

Cooperare regională

Strategia UE pentru Regiunea Dunării

România și Croația sunt participante la Strategia UE pentru Regiunea Dunării, un model de dezvoltare regională la nivel european, iniţiativă lansată de România şi Austria în 2008, care are ca domenii prioritare: conectivitatea (transport, energie, telecomunicaţii), protecţia mediului şi gestiunea apei, dezvoltarea socio-economică (cultură, educaţie, turism, dezvoltare rurală). România coordonează 3 domenii prioritare respectiv: transporturi fluviale (împreună cu Austria), turismul şi cultura (împreună cu Bulgaria) şi gestionarea riscurilor generate de fenomene extreme (împreună cu Ungaria). Croaţia coordonează aria prioritară privind conservarea biodiversităţii, a peisajelor şi a calităţii aerului şi solurilor (cu Bavaria) şi aria prioritară privind sprijinirea competitivităţii întreprinderilor, inclusiv dezvoltarea clusterelor (cu Baden-Württemberg). Cele două state cooperează intens pe domeniile prioritare aflate în coordonare și pe întregul proces al Strategiei.

Sub auspiciile Strategiei UE pentru regiunea Dunării, în anul 2015 a fost semnat un Memorandum de Înțelegere privind cooperarea între porturile dunărene Constanța, România și Vukovar, Republica Croația.

 

Cooperarea în cadrul Procesului de Cooperare în Sud Estul Europei / SEECP și Consiliului de Cooperare Regională / RCC

România și Croația sunt participante și cooperează în cadrul SEECP și RCC, structuri de cooperare regională, cu scopul promovării dezvoltării regiunii Sud Est Europene;  între 1 iulie 2016 și 30 iunie 2017, Republica Croația a exercitat mandatul de Președinte al SEECP.

 

Cooperarea în cadrul Inițiativei Central Europeană / ICE

România și Croația cooperează în cadrul ICE, Forum de cooperare regională în Europa Centrală, de Est și de Sud-Est; Președinția ICE este exercitată în anul 2018 de către Republica Croația.

 

Cooperare în cadrul RACVIAC – Centrul în domeniul Securității Regionale

România este stat membru al RACVIAC din 2011, după transformarea fostului Centru pentru Securitate Regională în organizație internațională regională. Sediu organizației este la Zagreb iar România este națiune lider în cadrul proiectului dedicat Securității Energetice în regiune.

 

Cooperare în cadrul UE și NATO

România și Croația sunt state membre ale UE și NATO și cooperează intens în problemele de interes bilateral sau apropiat în cadrul acestor organizații.

 

Cooperarea în cadrul Inițiativei celor Trei Mări / I3M

România și Republica Croația cooperează, împreună cu Polonia, în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, care este o platform politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, care reunește 12 state membre ale UE aflate între cele trei mări – Marea Baltică, Marea Adriatică, Marea Neagră - Austria, Bulgaria, Republica Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia, și care își propune dezvoltarea regiunii aferente I3M și atingerea convergenței cu Europa de Vest, inclusiv  prin intermediul interconectărilor în domeniile transport, energie și digital.

În perioada 17-18 septembrie 2018, la București, s-a desfășurat Summitul I3M la care au participat 8 președinți, doi președinți de parlamente naționale, un prim-ministru și un ministru de externe din țările participante la Inițiativă.

Au participat, de asemenea, din rândul invitatilor speciali, Președintele Băncii Europene, ministrul german de externe, Președinții Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și al Băncii Europene de Investiții (BEI)

În marja Summitului s-a desfășurat și un Forum de Afaceri cu participarea a peste 600 de reprezentanți de companii și oficiali, cu agregarea unei liste de proiecte prioritare cu impact regional (28 multilaterale și 21 naționale și bilaterale), în domeniile energiei, transporturilor și digital.

Următorul Summit al I3M va avea loc în anul 2019, în Slovenia.

 

Cooperare în exercitarea președinției Consiliului Uniunii Europene

România și Republica Croația au cooperat și cooperează în procesul exercitării Președinției Consiliului UE, în anii 2019 și 2020, în cadrul Trioului Președinției Consiliului UE.

În prim plan

Participarea delegației Parlamentului României la Reuniunea Preşedinţilor COSAC de la Zagreb

22.01.2020

La 20 ianuarie 2020, o delegație a Parlamentului României, formată din Gabriela Crețu, președintele…

Întâlnire cu Președintele Grupului de prietenie cu România din Parlamentul Croației

04.12.2019

La 4 decembrie 2019, Ambasadorul României în Republica Croația, Constantin-Mihail Grigorie, s-a întâlnit …