Republica Croaţia

Condiţii de călătorie

Cetăţenii români nu au nevoie de viză de intrare în Croatia, pentru călătorii în scop de turism, vizită, afaceri, activităţi sportive care nu depăşesc 90 de zile.

Cetăţenii români pot intra pe teritoriul Republicii Croaţia cu un paşaport valabil sau cu cartea de identitate.

Dreptul de şedere pentru călătoriile fără viză este de 90 de zile într-un interval de 6 luni. În cazul călătoriilor multiple, cele 90 de zile se calculează prin cumularea perioadelor de şedere subsecvente, într-un interval de 6 luni de la data primei intrări. În cazul călătoriilor fără viză nu este permisă desfăşurarea niciunei activităţi lucrative sau educative.

Atenţie! Cetăţenii români care călătoresc în Croaţia pentru a lucra, pentru studii sau pentru alte scopuri decât turism, afaceri, sau activităţi sportive, au obligaţia de a obţine vize de intrare conform scopului călătoriei.

Autorităţile croate nu eliberează vize la frontieră. Vizele de intrare se pot obţine numai de la ambasadele sau consulatele Croaţiei din exterior. În România, vizele se pot obţine de la Secţia Consulară a Ambasadei Republicii Croaţia din Bucureşti, E-mail:croemb.bucharest@mvp.hr  

Cetăţenii români au obligaţia ca, în termen de 24 ore de la data intrării pe teritoriul Croaţiei, să se prezinte la oficiul local al poliţiei pentru a îşi înregistra şederea. Obligaţia se consideră respectată prin înregistrarea la un hotel. Această obligaţie se aplică indiferent de tipul călătoriei (cu sau fără viză).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională croată este indicată consultarea periodică a informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile croate:

  • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Croaţia (www.mfa.hr )
  • Ambasada Croaţiei la Bucureşti

 

 

În prim plan

Participarea delegației Parlamentului României la Reuniunea Preşedinţilor COSAC de la Zagreb

22.01.2020

La 20 ianuarie 2020, o delegație a Parlamentului României, formată din Gabriela Crețu, președintele…

Întâlnire cu Președintele Grupului de prietenie cu România din Parlamentul Croației

04.12.2019

La 4 decembrie 2019, Ambasadorul României în Republica Croația, Constantin-Mihail Grigorie, s-a întâlnit …