Relaţii bilaterale

Relaţii în domeniile educației, cultural și spiritual

- Cooperarea în domeniul educaţiei se desfăşoară pe baza a două instrumente juridice: Acordul privind colaborarea în domeniile învăţământului, culturii şi ştiinţei între Guvernul României şi Guvernul Republicii Croaţia, semnat la Zagreb, la 19 mai 1993 şi Programul de colaborare între Ministerul Educației Naționale din România și Ministerul Științei, Educației și Sportului din Republica Croația, în domeniul învățământului, pentru perioada 2014-2017, semnat la Zagreb, la 26 noiembrie 2014.

La Universitatea din Zagreb, Facultatea de Filozofie, funcţionează un lectorat de limba şi cultura română. La Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii din Bucureşti există un lectorat de limba croată. Limba română a devenit obiect de studiu la Facultatea de Filologie a Universităţii din Zagreb, din anul universitar 2005-2006.

- La 4 octombrie 2017 a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Universitatea de Vest din Timișoara și Ministerul Educației și Științei din Republica Croația privind înființarea unui lectorat de limbă și literatură croată în cadrul acestei unități de învățământ

Reţeaua şcolară în limba croată din România (județul Caraș-Severin) este alcătuită din 10 unități de învățământ preuniversitar (4 grădinițe, 5 școli generale și un liceu) în care învaţă aproximativ  300 de copii/elevi şi predau 14 cadre didactice.

Începând cu anul şcolar 1996–1997, în localitatea Caraşova, funcţionează Liceul Bilingv Româno – Croat, în cadrul căruia aproximativ 50% din discipline sunt predate în limba croată.

Anual, se desfășoară Olimpiada Națională de Limbă și Literatură Croată.

Ministerul Educației din Croația organizează, anual, cursuri de perfecționare (specialitate și metodică) la Universitatea din Zagreb, la care participă și cadre didactice din România.

La 8 noiembrie 2016 a fost inaugurat localul școlii generale din Susnjevica, comuna Krsan, prefectura Istria, în care se predau ore în dialectul istroromân. Reconstrucția, renovarea și dotarea școlii au fost realizate prin contribuția financiară comună a Croației și României.

- În anul 2017, în urma demersurilor Ambasadei României la Zagreb, Biserica Catolică din Croația a oferit în folosința exclusivă a comunității române din Croația Biserica cu Hramurile Sfântul Ioan Botezătorul și Sfinții Împărați Constantin și Elena, prima slujbă fiind oficiată în Sfântul locaș de prelați ai Bisericii Ortodoxe Române la 9 aprilie 2017, de Duminica Floriilor.

- În cadrul evenimentelor culturale organizate de Ambasada României în Republica Croația, s-a bucurat de un mare succes Concertul Extraordinar susținut de Maestrul Gheorghe Zamfir, la 25 septembrie 2017, în prestigioasa Sală de Concerte Vatroslav Lisinski din Zagreb,  eveniment dedicat aniversării a 10 ani de la aderarea României la UE și 25 de ani de relații diplomatice între România și Republica Croația, onorat de participarea Președintei Croației, doamna Kolinda Grabar Kitarovic, și de alte importante personalități croate.

Au fost primite, de asemenea, cu deosebit interes de către publicul croat și cu participarea unor reprezentanți marcanți ai mediilor politice, guvernamentale, culturale și academice din Croația Concertul Extraordinar susținut de Maestrul Gheorghe Zamfir, la 6 martie 2019, la Sala de Concerte Vatroslav Lisinski din Zagreb, Concertul Extraordinar susținut de Maestrul Marius Mihalache și formația sa, la 5 mai 2019, la Teatrul Național din Zagreb, și Concertul ”Muzica Europeană de-a lungul secolelor”, susținut de artiștii români Andrei Kivu la violoncel și Sebastian Ene la pian, la 17 aprilie 2019, la sala de Concerte a Muzeului Mimara.

- La 7 decembrie 2017, la Târgul de Carte de la Pola, a fost lansată, în prezența autorului, traducerea în limba croată a romanului “Cartea șoaptelor“, de Varujan Vosganian.  Publicat în anul 2017, de Editura Sandorf din Zagreb, “Cartea șoaptelor“, unul dintre cele mai apreciate volume scrise de Varujan Vosganian, a fost tradus în limba croată de Ana Brnardic Oproiu și Adrian Oproiu.

În prim plan

Participarea delegației Parlamentului României la Reuniunea Preşedinţilor COSAC de la Zagreb

22.01.2020

La 20 ianuarie 2020, o delegație a Parlamentului României, formată din Gabriela Crețu, președintele…

Întâlnire cu Președintele Grupului de prietenie cu România din Parlamentul Croației

04.12.2019

La 4 decembrie 2019, Ambasadorul României în Republica Croația, Constantin-Mihail Grigorie, s-a întâlnit …